Omul este programat să aibă nevoie de somn. Cu cât este mai liniștit, cu cât somnul este mai plăcut, cu atât își va menține sănătatea la cote deloc de neglijat.
Iar când ne uităm la felul în care arată sistemul nostru medical trebuie să ne gândim de multe ori înainte de a ne bate joc de corpul nostru. Pe lângă acest aspect trebuie să învățăm să ne cunoaștem corpul, să vedem ce ne doare și care sunt cauzele acestea.
Corpul nostru este programat să aibă 2 factori:
- de somn(NREM)
- de trezire din somn(numit și ceasul biologic sau REM)
Starea de somn ne ajută să ne resetăm, să ne restabilim mintea, să ajutăm corpul să se reîmprospăteze.
În trecut, oamenii de știință credeau că în somn creierul și corpul nu au activitate în somn. Mai târziu, prin 1920, s-a descoperit o tehnică de înregistrare a semnalelor creierului. Se pare că acesta se comportă total diferit față de felul în care se comportă atunci când suntem treziți si avem activitate.
De fapt și de drept, cercetările ne-au dus într-o zonă în care putem să afirmăm faptul că somnul REM este somnul cu mișcări oculare rapide, iar NREM este negația(non mișcarea rapidă oculare).
Somnul NREM
Este mai complicat decât pare. Nu este un somn și doar atât. Oamenii de știință l-au împărțit în 3 etape:
- N1
- N2
- N3
Prima etapă numită N1 este și cea mai rapidă. Este perioada în care adormim. Popular lumea spune că:
ah, ce-am ațipit…
În acel moment noi suntem în prima etapă a somnului. Ea diferă de la om la om, de la o vârstă la alta. De obicei, durează între 1 minut și 7 minute.
A 2 a etapă a somnului notată cu N2 durează între 10 și 25 de minute.
Cea mai adâncă etapă a somnului este N3, atunci când sunt frecvențele cele mai mici ale creierului. În termeni populari, îi spunem somnul cel mai profund. În această etapă a somnului creierul area cea mai puțină activitate. Tocmai de aceea oamenii care sunt în această perioadă se trezesc mult mai greu, chiar dacă îl miști bine pe saltea.
4 sfaturi de luat în considerare pentru un dormit liniștit
Vreau să vă arăt câteva lucruri ce ar trebui să fie respectate de toată lumea
Nu încerca să lenevești
Nu te ajută la nimic să lenevești în pat. Nu vei fi mai odihnit. Încearcă să te trezești la aceeași oră chiar dacă cu o seară înainte n-ai dormit. Dacă vei adormi târziu câteva zile îți vei strica ceasul biologic.
Setează-ți ceasul biologic
Trezește-te dimineața. Dacă nu poți, încearcă cu ceva lumină. Deschide draperiile. Dacă nu, îmbărbătează-te și ieși afară. Pe balcon sau dacă nu la puțină mișcare. Te vei simți excelent și plin de energie.
În felul ăsta îți pui sângele în mișcare, iar corpul va cere mai mult oxigen.
Du-te la sală
E bine să te duci dimineața. Nu seara, nu atunci când sunt pițipoancele. Agață-le când sunt în rochii de seară, nu la sală. E prea multă transpirație în jur. 🙂
Dacă nu îți place sala găsește-ți un sport potrivit. Aleargă în parc.
Nu mai trage încă un pui de somn
Dacă ai pierdut noaptea nu dormi pe timpul zilei. Da, te vei simți obosit, dar îți dereglezi somnul. Dacă studiezi, ar fi mai bine să faci un pic de gimnastică, să provoci corpul să producă oxigen.
Sigur că ar trebui eliminate și viciile precum mâncatul înainte de somn, țigările sau chiar băutura. Elimină chiar și băuturile cu acid dacă simți că este o problemă constantă.
Adaugă un comentariu