Tehnologia a ajuns să ne mănânce o mare parte din timp. Mă uit chiar și la cei care au început să fie dependenți de jocuri pe telefon. Banalele jocuri: Candy Crush sau fel de fel de alte nebunii.
În toate cele de mai sus suntem dependenți de tehnologie. Nu spun că este un lucru bun sau rău, dar până la urmă este avansul tehnologic. Trebuie să ne obișnuim cu asta.
Eh, din păcate, ochiul nu este atât de obișnuit cu lumina albastră de la telefon, de la display-ul calculatorului și așa mai departe.
Acestea cumulate cu stresul de zi cu zi, dar și cu faptul că nu avem o saltea bună de pat ne face să avem un somn nu atât de liniștit pe cât ne-am dori.
Cele mai comune probleme tehnologice la care nu putem renunța.
O să enumăr câteva lucruri care ar trebui să fie uitate dacă dorim să avem un somn bun.
Semnalul Wifi
Cu toții avem rețele wireless, nu? Eu, la fiecare scanare, în parcare, mă bucur de 20-30 de routere. Când vine vorba de UPC sau de RDS, cu minunata lor invenție de WiFi Free sau prelungirea semnalului… e minunăție.
Acest semnal wireless produce unde electromagnetice, iar creierul nostru poate să nu răspundă așa cum trebuie și să ne provoace insomnii. Avantajul, dacă putem spune așa, este că fizicul se obișnuiește din ce în ce mai mult cu acest lucru. Copiii din zilele noastre deja cresc cu așa ceva. Până la urmă n-avem cum să mergem în pădure non stop, nu?
În 2007 se realiza un studiu cu mai multe persoane ce erau în locuri diferite, unele cu semnal wireless, altele fără. Persoanele n-au știut dacă au sau nu camera plină de unde electromagnetice.
Persoanele care au avut celule active au adormit mult mai greu și au avut un somn tumultos, pe când ceilalți au dormit adânc. Vă dați seama că tehnologia a avansat foarte mult de atunci, nu?! 🙂
Display-urile luminoase
Există, la display-urile din zilele noastre, lumina adaptivă. Mulți preferă să o dezactiveze pentru că vor să păstreze cât se poate de multă baterie se poate și vor să controleze ei luminozitatea manual.
Din păcate, lumina de la monitoarele puternice nu ne ajută deloc.
Un alt studiu confirmă cele de mai sus și anume că oamenii care folosesc gadgeturi luminoase cu 2,3 ore înainte să adoarmă nu pot avea un somn liniștit. Pentru cei curioși, mai avem aici un articol ce ar trebui să ne dea de gândit.
Cu laptopul sau cu filmul în pat
De câte ori n-ați stat cu laptopul în pat și ați adormit la film? Sigur, unii preferă un televizor mare, dar sunt mulți care stau cu laptopul „pe picioare” la film. Nu este asta o problemă, poate doar a temperaturii laptopului ce ar putea să-l facă inutilizabil în timp. Eu am reușit să-l învelesc cu pătura. Vă dați seama că n-a mai funcționat, nu?! 🙂
Ne-ar trebui cam 2 ore de deconectare înainte de a ne băga la somn. Faceți o probă câteva zile și-o să vedeti că altfel stă situația.
Deconectați-vă definitiv de telefon
E greu. Știu. Făceam și eu de multe ori, poate că încă o mai practic. Puneam telefonul la cap și dormeam cu el. Liniștit, ziceam eu.
Totuși, rețin o chestie de la profesorul de electro, din facultate: un telefon ținut 24 de ore în buzunar înseamnă cât un minut de cuptor cu microunde. Așadar, doar cuptorul este dăunător?
Pe android, pentru cei mai tehnici, dar și pe versiunile mai vechi, există o aplicație prestabilită de „nu deranja”. La mine intră de la 23:00 până la 9:00. În tot acel timp nu primesc comentarii în social media, nu primesc comentarii pe blog. Pur și simplu, rezerv perioada asta pentru dormit, nu să mă agite cineva sau ceva notificare.
Ia uitați, mai jos, un infografic. Interesant, nu?
Zgomotul alb
Termenul în engleză este White Noise. Sună mai bine la ei, nu?
Tot de la facultate îmi amintesc despre graficul de unde electromagnetice. Pe unele le observăm, pe altele nu le simțim sau ne-am obișnuit cu ele. Mă gândesc la zgomotul produs de agitația orașului, de un motor ce trece în viteză, de o ambulanță și de multe altele.
Pe acestea nu putem să le evităm, decât să ne mutăm într-un oraș sau într-o zonă mai liniștită.
De exemplu, eu am adormit în zona centrală, acolo unde este tranzitată de foarte multe mașini, de foarte mulți oameni și chiar dirija un polițist circulația. M-am trezit cu cea mai mare durere de cap posibilă.
Tehnologia ne omoară
E mult spus, dar altfel nu vă atrageam atenția. Totul se reduce la dependența de ea. Deja totul în jurul nostru este bazat pe tehnologie, în curând ne vom aștepta la internet of things și cât mai multe lucruri automate.
Din punctul meu de vedere, persoanele devin irascibile atunci când se joacă mult seara, pe calculator. Mă refer la jocuri complicate, ce ne fac să ne concentram foarte mult.
Cred că și voi v-ați trezit târziu, din cauza jocurilor. Erați cam obosiți, nu? Chiar dacă ați dormit 10 ore și nu 8 ore… cât ar fi trebuit, nu?!
Programul fix este sfânt.
Că adormim la 23:00 sau 22:00, dar ar fi bine să păstrăm aceeași oră, aproximativ, de fiecare dată. Veți vedea că se formează un ceas biologic.
Ce ar trebui să facem ca să avem un somn bun?
Sigur, e evident faptul că nu putem renunța la televizor, la telefon, la toate gadgeturile din dotare. Fac parte din divertismenul zilnic. Totuși, puteți să completați și cu alte lucruri, nu doar cu timeline-ul Facebook-ului.
Se poartă activitățile extra:
- zumba
- sala de forță
- streching
- cititul unei cârți fizice
- un pic de gimnastică pe saltea
- o saltea și o pernă bună pentru un somn potrivit
- pe timpul nopții îndepărtează-te un pic de gadgeturi. Pune-le la o distanță rezonabilă.
În concluzie, dacă treceți peste o perioadă mai lungă de insomnie eu cred că puteți apela și la medicamentație. Nu este o rușine, nu sunteți nebuni, ci probabil treceți printr-o perioadă stresantă.
Sunt foarte multe produse ok, bazate pe plante, naturiste ce pot fi luate:
3 alimente ce vă ajută să aveți un somn mai relaxant
Alimentația sănătoasă, dar și sportul ne ajută să ne relaxăm. Ca alimente ar fi bine să consumăm următoarele:
- smochine – pentru a te calma. Sunt ok pentru că au conținut ridicat de magneziu și absorb foarte bine calciu și potasiu.
- banane – sunt numite și somnifere naturale. Magneziul și potaiu relaxaeză mușchii, se spune chiar că reglează tensiunea arterială.
- laptele – ar fi bine să-l beți seara. Dacă îl beți pe timpul zilei o să vă „moleșiți”. Acesta conține triptofan, un aminocid pe care corpul îl transformă în serotonină.
În altă ordine de idei, țineți minte: o noapte se pierde, nu se recuperează. Oricât de mult ne-am dori noi să credem că, dacă dormim a 2 a zi, recuperăm somnul: nu este adevărat.
Nu trebuie, dar ar fi bine să le limităm încât să nu ne afecteze viața.
Adaugă un comentariu